torstai 8. helmikuuta 2018

Peterson: 12 Rules for life

Youtube-sensaatio psykologian professori Jordan B Peterson on kirjoittanut ohjekirjan erityisesti nuorille miehille. Jokaisessa kappaleesssa Peterson kertoo säännön tieteellisen, psykologisen, filosofisen ja henkilökohtaisen näkökulman. Oleta, että keskustelukumppanisi tietää jotain, mitä sinä et tiedä on sääntö, jota itsekin olen alkanut käyttää. Kirjoitustyyli on jutusteleva, johon sadat tuhannet ovat ihastuneet Youtubessa.

Seuraavassa olen koonnut kaikista iskevimpiä mietelmiä. Merkitys on tärkeämpää kuin onnellisuus. Vain tavoitteita kohti tavoittelu tuottaa positiivisiä tunteita. Huomaa, ettei saavutus ole pääasia vaan liikkuminen kohti tavoitetta. Hummereilla on samanlainen neurologinen rakenne masennuksen syntymisessä. Se on sosiaalisen hierarkian mittari. Luuserit saavat serotoniinivajeen ja muuttuvat huonoryhtisiksi. Pelon voittaa kohtaamalla se vapaaehtoisesti. Älä valehtele, muuten sinä päädyt Gulagiin. Ota kärsimyksen taakka ja kanna se kunnialla. Aloita siivoamalla huoneesi ja tee huoneestasi kaunis.

Mietelmät olen kuullut moneen kertaan hänen luennoiltaan ja kirjan promootiokiertueelta. Peterson lainaa usein Nietzscheä, Dostojevskia ja Jungia. Olen syventynyt näihin suuriin ajattelijoihin juuri Petersonin pitämän kirjalistan takia. Hän on suuri opettaja, mutta onko hän suuri ajattelija. En pidä häntä omalaatuisena ajattelijana, täten ei olekaan yllättävää, että hän noussut aikamme ensimmäisen rivin julkiseksi älyköksi. Kirjan luin nopeasti ja innolla. Hänen ensiteos Maps of Meaning vaikuttaa vielä liian jykevältä, mutta odotan innolla uutta tuotantoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti