perjantai 30. maaliskuuta 2018

Hesse: Lasihelmipeli

Mikä ihme on lasihelmipeli? Oikeastaan Hessen lyhyet viittaukset pitävät yllä tuota jönnitystä ja lopullista totuutta emme saa koskaan tietää. Lasihelmipeli on elämä...
Kirjassa kronikoidaan pelimestari Josef Knechtin elämästä. Knecht on saksaksi palvelija. Kastalia on tiukka hierarkkinen yhteisö provinsissa jossakin päin Eurooppa. Yhteisö saa rahansa valtiolta. He tutkivat kieliä, matematiikkaa ja musiikkia sekä tietenkin he pelaavat lasihelmipeliä.

Älylliseen elämään eivät sovi naiset. Sen takia Kastaliassa ei ole naisia. Tämä älyllisyyden ylikorostus kiusasi romaanissa. Kirjasta puuttui Waltarin kohtalokkaat naiset ja himot. Ainoan hurmion toi musiikki Kastalian palvelija Josefille. Josef pikku hiljaa nousee hierarkiassa ylemmälle ja vastuut kasvavat, eikä elämä ei maistu enää samalta. Hän keksii pakokeinon. Sattumalta hän ottaa saman roolin kuin edesmennyt musiikkimaisteri hänen omassa nuoruudessa.

Kirjan päättävät Kastalian palvelijan tekemät elämäkerrat toisissa historian kausilla. Knecht kirjoitti esikristillisestä ajasta, kristilliseltä keskiajalta  ja intialaiselta ajalta. Tässä on Hessen näkemys uskontojen hierarkiasta. Vaikka kirjaa pidetään mestariteoksena, en liittynyt hurraajiin. Hessen parhaiksi jäivät mielestäni Siddharta ja Arosusi. Kaikkia en tosin en ole vielä lukenut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti