sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Vahtola: Suomen historia

Suomen historia on siitä erikoinen nykyajan kirja, että kirjoittaja oletta suomen kansan olemassaolon olevan hyvä asia. Vahtola on patrioottinen liberaali. Hän käy Suomen elinkeinon, politiikan, kulttuurin ja uskonnon kehitysvaiheet kivikaudelta 2000-luvulle. Mistä tulee Suomi? Kuten yleensä, naapurikansa antoi nimen kansalle. Se tulee suopha sanasta, joka tarkoittaa murretta.

Jääkauden vaikutusta Suomen kehitykseen ei voi väheksyä. Keskiajan lämpökaudet myös edistivät elintason nousua. Lämpimämmän ilmaston perässä tuli baltteja, saksalaisia ja ruotsalaisia. Erityisesti saksalaiset perustivat monia Suomen kaupungeista. Suomalaisia ahdistivat venäläiset, joten he pyysivät apua paavilta ja Ruotsin kuninkaalta. Vastapalveluksia ei tullut. Tässäkö on suomalaisen opportunismin alkuaskeleet? Uskonpuhdistus sai Kustaa Vaasan varastamaan katoliselta kirkolta.

Syntyvyys on ollut Suomessa 5-6 lasta per nainen. 1900-luvulla syntyvyys romahti alle uusiutumisrajan. Suomen kansa kuolee hiljaa pois. Ensimmäiset naispapit vihittiin 1988 ja kirkkoon kuuluu yhä vähemmän ihmisiä. Syy ja seuraus ovat olemassa, mutta niitä ei sovi esittää 2000-luvun liberaalissa yhteiskunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti