lauantai 27. tammikuuta 2018

Joseph Campbell: Tuhannen kasvon sankari

Joseph Campbell oli antropologi, joka tutki mytologiaa. Hän sai vaikutteita psykoanalyytikoilta, erityisesti Freudilta ja Jungilta. Kirjassaan hän kuvaa ihmiskunnalle ominaisen monomyytin eli sankarin tarinan kaikissa kulttuureissa. Tähtien Sodan luonut George Lucas on kertonut saaneensa innoituksen tarinaansa Campbellin teoksista.

Sankarilla on jumallinen, mutta salattu syntyperä. Hän kasvaa hyveellisen äidin suojassa, mutta aikuisuuden kynnyksellä hän saa kutsun seikkailuun. Haaste kiihottaa nuorta miestä toimimaan, mutta hän ei tiedä mistään mitään. Yllättäen elåmänpolulla vastaan tuleekin vanha viisas mies, joka opettaa nuorukaiselle tempun jos toisenkin. Kamppailun välissä hän sopii kitkaiset välit isän kanssa. Tämän jälkeen sankari saavuttaa lopullisen voiton pahuuden voimista ja hän tuo voitonsaaliin omalle heimolle. Heimo on kiitollinen omalle pojalleen ja kaunein neitsyt vihitään sankarin kanssa. Ilman muuta tarinassa on vaihtelua, mutta tämä on päälinja. Tälläinen tarina viihdyttää ja antaa esimerkin nuorille miehille, miten toimia maailmasssa.

Oli mielenkiintoista oppia järjestelmälisesti sankarin elämänkaari. Se vähä, mitä olen lukenut ja kirjoja tai katsonut elokuvia, vahvistaa Campbellin esityksen. Tälläisiä tarinoita on yksinkertaisesti mielenkiintoista lukea. Campbell viittasi muun muassa Kalevalaan, ja sen päähenkilöön Väinämöiseen. Väinämöinenhän sai kahdesti pakit, sekä Ainolta että Pohjolan tyttäreltä. Mikä on opetus? Älkää olko runopoikia, ette saa pillua. En ole lukenut mytologiasta paljonkaan, joten koko ajan tuli uusia asioita. Kaiken kaikkiaan opettavainen kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti